A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО РАК ШИЙКИ МАТКИ?

Дата: 24.01.2023 11:40
Кількість переглядів: 73

Рак шийки матки (РШМ) — один із найпоширеніших видів раку у жінок: у 2020 році понад 342 тисячі жінок у всьому світі померли від нього, а в Україні — 1,5 тисячі. Водночас він добре піддається лікуванню у разі своєчасного виявлення.

Рак розвивається, коли клітини шийки матки починають мутувати. Якщо вони здорові, вони ростуть і розмножуються з певною швидкістю, а потім за певний час гинуть. Мутації змушують клітини рости та розмножуватися безконтрольно, їхній життєвий цикл збільшується і вони не гинуть – відтак зі скупчення клітин утворюються пухлини. Ракові клітини можуть вражати і сусідні тканини або відриватися від пухлини, щоби поширюватися (метастазувати) в інших частинах тіла.

Достеменно невідомо, що спричиняє розвиток раку шийки матки, але у більшості випадків (99%) причиною його появи є вірус папіломи людини (ВПЛ). Це – інфекція, що передається статевим шляхом. Водночас інфікування ВПЛ не завжди є початком онкозахворювання. У більшості жінок, що мають ВПЛ, рак ніколи не розвивається, адже під час контакту з вірусом імунна система організму зазвичай не дає йому заподіяти людині шкоди. Однак у невеликого відсотка жінок вірус виживає роками, сприяючи процесу, який змушує деякі клітини шийки матки перетворюватися на ракові.

Кожна жінка має ризик розвитку раку шийки матки. Проте є ефективні способи профілактики цього захворювання: регулярний скринінг та щеплення проти ВПЛ.

Симптоми РШМ

Рак шийки матки найчастіше виявляють у жінок старших за 30 років. На ранніх стадіях він зазвичай має безсимптомний перебіг, що ускладнює його виявлення. Коли ж рак продовжує розвиватися, жінка може помітити такі симптоми:

● вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи;

● рясніша ніж зазвичай менструація;

● водянисті кров’янисті виділення з піхви, що можуть мати сильний та неприємний запах;

● біль під час статевого акту.

Під час серйозніших стадій хвороби, коли рак поширюється на інші тканини та органи, можуть спостерігатися:

● утруднене або хворобливе випорожнення або кровотеча з прямої кишки під час випорожнення;

● утруднене або хворобливе сечовипускання або кров у сечі;

● біль в ділянці малого таза, попереку, внизу живота;

● набряклість ніг;

● втрата ваги;

● відчуття втоми.

Важливо звернутися до лікаря, якщо ви маєте подібні ознаки чи симптоми, адже якщо вони спричинені раком, раннє виявлення захворювання означатиме більшу ймовірність успішного лікування.

Не забувайте також про регулярні профілактичні візити до гінеколога.

Профілактика РШМ

1. Регулярно проходьте ПАП-тест

Усі жінки мають раз на рік проходити обстеження у сімейного лікаря та гінеколога. Саме ці спеціалісти визначають, які види діагностики варто пройти для підтримання здоров’я та раннього виявлення можливих онкологічних захворювань. Наприклад, жінкам віком 30–49 років варто регулярно робити скринінг. Інтервали між такими обстеженнями не повинні перевищувати 5 років, рекомендовано робити їх раз на 3 роки.

Один із видів дослідження, який використовують для виявлення захворювання, є мазок Папаніколау (або ПАП-тест). Він допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки, які зазвичай на 100% виліковні, але без належного лікування можуть призводити до розвитку раку.

2. Вакцинуйтеся проти вірусу папіломи людини (ВПЛ)

Щеплення проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Щеплення дівчатам рекомендують робити у віці 9–14 років ще до початку статевого життя. Проте вакцинувати варто і хлопців, адже вони можуть бути носіями ВПЛ. Щеплення захищає від розвитку таких видів раку як рак шийки матки, порожнини рота й горла, статевих органів і ануса. Вакцина проти ВПЛ також рекомендована людям віком до 26 років, якщо вони ще не вакциновані. Однак дорослі віком від 27 до 45 років, можуть також зробити вакцину проти ВПЛ після спілкування з лікарем.

3. Практикуйте безпечний секс.

Ризик розвитку раку шийки матки можна знизити, вживаючи заходів із запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом. Використовуйте презерватив під час кожного статевого акту та обмежте кількість сексуальних партнерів.

4. Відмовтеся від куріння.

Куріння пов'язують із розвитком плоскоклітинного раку шийки матки. Тож якщо ви не курите, – не починайте. Якщо ж курите, поговоріть зі своїм сімейним лікарем про можливі рішення, які допоможуть вам кинути палити.

Де і як обстежитися?

ПАП-тест (онкоцитологію) можна пройти у гінеколога в закладах охорони здоров’я, які законтрактовані Національною службою здоров’я України (НСЗУ), безоплатно. Найближчий такий заклад завжди можна знайти за допомогою оператора контакт-центру НСЗУ за телефоном 16-77. Нагадуємо, що до гінеколога жінка може звертатися без направлення. Візит до гінеколога (зокрема, і дитячого), у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями, оплачує НСЗУ.

Ще одна можливість запобігти розвитку онкозахворювання – проходити гістероскопію, яка входить до переліку шести безоплатних досліджень для раннього виявлення онкологічних хвороб. (Це візуальний огляд стінок порожнини матки за допомогою тонкого оптичного приладу – ендоскопа).

Пацієнтки після 50 років можуть пройти це діагностичне дослідження безоплатно. Проте жінці молодшого віку лікар також може виписати направлення на таке дослідження, якщо підозрюватиме новоутворення. У такому разі дослідження також буде оплачене Національною службою здоров’я України.

Відділ комунікації, організаційної

та інформаційно-роз’яснювальної роботи

ДУ «Житомирський обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь