A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

29 вересня — День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Дата: 29.09.2022 09:31
Кількість переглядів: 394

Фото без опису

29 вересня вшановуємо пам’ять жертв масових розстрілів, які здійснювали нацисти у Бабиному Ярі під час окупації Києва в 1941–1943 роках.

Бабин Яр став символом «Голокосту від куль» у світі: 29–30 вересня 1941 року нацисти розстріляли тут майже 34 тисячі київських євреїв. Хто ще став жертвами нацистів у Бабиному Яру?

  • Військовополонені. Вони були першими, кого розстріляли в урочищі, вже наступного дня після приходу німців до Києва. У першу чергу серед військовополонених страчували євреїв та політкомісарів. У січні 1942 року нацисти вбили кілька десятків полонених моряків Дніпровської флотилії. Декілька тисяч поранених військовополонених позбавили життя в лікарні імені Павлова.
  • Роми. У Бабиному Ярі загинуло щонайменше 150 ромів. Крім того, ромські табори було знищено на тодішніх околицях Києва – у Святошині та на Березняках.
  • Пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова. Людей із ментальними розладами нацисти також знищували через расизм, задля «чистоти раси». Пацієнтів лікарні Павлова почали страчувати з середини жовтня 1941-го неподалік Кирилівської церкви. Впродовж 1941–1942 вбили до 820 осіб.
  • Українські націоналісти. Наприкінці 1941 – початку 1942-го арештували громадських та культурних діячів, які прибули до Києва у складі «похідних груп» ОУН і на той момент діяли легально. Серед них була поетеса Олена Теліга. У вересні 1942 року почалися арешти серед учасників націоналістичного підпілля. Вони тривали до останніх днів німецької окупації. З усіх українських земель найбільших жертв ОУН зазнала в Києві – не менше 600 осіб.
  • Радянські підпільники. У жовтні 1941 року почалися арешти членів підпільних райкомів КП(б)У. Тільки до кінця 1941-го арештували понад 50 керівників залишеного в місті підпілля. Всього ж до кінця німецької окупації Києва загинуло щонайменше 617 осіб.
  • В’язні Сирецького концтабору. У серпні 1943 року, розуміючи, що не втримають Київ, нацисти почали замітати сліди своїх злочинів. Викопувати й спалювати тіла розстріляних змусили в’язнів Сирецького концтабору. Команда смертників із в’язнів налічувала 327 осіб. Знищували тіла до кінця вересня. Наприкінці в’язнів чекала така ж доля – розстріл і спалення тіл. Проте в ніч на 29 вересня 1943 року частина арештантів зуміли втекти. Вижили близько двох десятків із них.

Загалом у Бабиному Ярі було вбито приблизно 100 тисяч людей.

Більше на сайті: https://cutt.ly/XVLmrrr


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь