A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

Обережно – ботулізм!

Дата: 20.07.2022 15:07
Кількість переглядів: 438

Житомирське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що за результатами проведеного аналізу санітарно-епідеміологічної ситуації на території України, щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 6 місяців 2022 року, ситуація характеризується як напружена, особливо це стосується захворюваності на ботулізм.

За червень поточного року в Україні було зареєстровано 20 випадків ботулізму з 20 постраждалими, стільки, скільки за 5 попередніх місяців. Аналогічна ситуація склалася і в Житомирській області, де із 6 випадків ботулізму, 4 - зареєстровані в червні.

Випадки захворювання на ботулізм, що реєструються серед населення, пов’язані з вживанням м’ясної та рибної консервованої продукції, риби сушеної домашнього виготовлення.

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.

Якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 днів. При цьому, чим коротший період появи ознак хвороби, тим несприятливіший прогноз для здоров’я та життя людини.

Хвороба на початку проявляється розладами з боку шлунково-кишкового тракту: болі у животі, нудота, блювання, пронос. Далі приєднуються характерні ознаки ураження центральної нервової системи - погіршення зору (двоїння в очах, «сітка» перед очима, важкість при читанні). Хворі скаржаться на спрагу, сухість слизових оболонок, змінюється тембр голосу, біль під час ковтання тощо. Крім того, хвороба супроводжується загальними симптомами: слабкість, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла.

У складних випадках відбувається ураження дихальних м’язів: пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням.

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

• в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;

• продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

• ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

• сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);

• захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

• не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

В. о. начальника Житомирського управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Лариса Зембицька


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь