A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ІСТОРИЧНИЙ МОМЕНТ: РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ВАСИЛІВСЬКОГО СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ ПЕРЕЙШЛА ДО ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

Дата: 19.05.2022 20:02
Кількість переглядів: 249

Під час війни, яку розв'язала росія в нашій державі, питання переходу парафій з підпорядкування московського патріархату до Православної Церкви України саме на часі. Адже від самого початку збройного вторгнення — РПЦ на чолі з предстоятелем «московської» церкви патріархом Кирилом фактично підтримала війну в Україні та є однією з її натхненників, благословляючи російський солдат та їх керівництво зі зброєю в руках іти воювати на Україну, що є абсурдом і абслютно неприпустимим.

ЕКСКУРС В ІСТОРІЮ: СУМНІВНА КАНОНІЧНІСТЬ АБО ЯК МОСКОВСЬКИЙ ПАТРІАРХ ПРИВЛАСНИВ УКРАЇНСЬКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ

Навряд чи історія Світового Православ’я знає більш підлі та цинічні події, ніж захоплення московським патріархом Київської митрополії у 1685 році та всього того, що за цим настало. Ці брудні факти тепер старанно приховуються, а сама лише побіжна згадка про них викликає шалену агресію в очільників влади Російської Федерації, Російської православної Церкви та у простих вірян із "шовіністично-чорносотенських православних братств", котрі, наче гриби після дощу, розплодилися в Росії та Україні.

Однак, як сказано в Біблії, немає нічого таємного, що рано чи пізно не стало б явним. Ретельно заховані в архівах протоколи Посольського Приказу були 1917 р. знайдені видатним українським діячем Іваном Огієнком та витягнуті на світ Божий в його працях з історії церкви (детальніше про те, як московський патріархат привласнив українську церкву читайте тут — http://www.patent.net.ua/intellectus/facts/2649/ua.html ).

15 травня у Василівському старостинському окрузі відбулися загальні збори релігійної громади, де серед об’ємного порядку денного головним питанням, яке розглядалося, була зміна підлеглості у канонічних та організаційних питаннях Релігійної громади шляхом входу її до складу релігійного об’єднання — Православної Церкви України (ПЦУ). А якщо простіше, то перехід церкви від підпорядкування московського патріархату до ПЦУ.

Сумнівів у нагальній потребі переходу церкви до ПЦУ у присутніх на Загальних Зборах Релігійної Громади не було, — рішення прийнято одноголосно. Разом із громадою Свято-Георгіївського храму Української Православної Церки (саме таку назву носив дотепер храм у Новій Василівці, де, власне, і розташована сама церковна святиня громади) — до Помісної Церкви приєднався і настоятель храму ієрей Володимир Березюк.

Вочевидь, саме така активна позиція отця Володимира — лишитися зі своєю громадою, — стала великою підтримкою в її непохитному історичному рішенні. Адже нам відомо наразі багато випадків, коли розбіжності в релігійних переконаннях досить часто сіють розбрат в середині, власне, самої громади.

Сільський голова Березівської сільської ради Михайло Яромов щиро подякував отцю Володимиру за цей сміливий крок і привітав громаду з її історичним, принциповим та значущо-важливим рішенням.

Не відкладаючи надовго, уже за день по тому, уповноваженими, які були обрані під час засідання загальних зборів, було підготовлено весь необхідний пакет документів аби здійснити офіційний перехід.

Так, вже 18 травня представники релігійної громади прибули на зустріч до єпископа Житомирського і Овруцького Паїсія, під час якої на підставі поданого прохання єпископом було засвідчено перехід церкви московського патріархату до Православної Церкви України. Усі необхідні документи були завірені у нотаріуса та передані на реєстрацію до відповідних органів.

У цей же день для священника було закуплено весь комплект необхідної молитовної літератури, видрукований вже українською мовою. Тож, уже в неділю, 22 травня, богослужіння у храмі, відтепер — Великомученика Георгія Побідоносця Житомирсько-Овруцької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) — відбудеться частково на рідній мові.

Варто відмітити, що від початку російко-української війни, офіціно до складу Житомирсько-Овруцької єпархії Православної Церкви України ввійшли 19 релігійних громад. Також, на Житомирщині 6 парафій з Московського патріархату перейшли у пряме підпорядкування Митрополита Епіфанія.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь