A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ПОЧУЙТЕ РЯТУВАЛЬНИКІВ - НЕ ПАЛІТЬ СУХУ ТРАВУ!

Дата: 22.03.2022 18:37
Кількість переглядів: 206

Фото без описуТак співпало, що війна прийшла в Україну саме у той час, коли громадяни розпочинають активну боротьбу із залишками минулорічної рослинності та сміттям.

Якщо займання сухої трави, як наслідок поширення пожеж від ворожих обстрілів, це сувора реальність війни. То випалені гектари рідної землі через людську діяльність – це сьогодні розцінюється як злочин, диверсія та у суспільстві сприймається як неповага до надважкої роботи рятувальників, які працюють у цілодобовому режимі 24/7.

Замість того, аби надавати допомогу потерпілим, вони змушені гасити палаючий сухостій на полях. Невже не шкода вже сплюндровану нашу рідну землю?!!

З початку війни на Житомирщині виникло 164 пожежі в екосистемах, 160 з яких – це загоряння сухої трави. Вогнем пройдено 310 га території.

Тільки упродовж 21 березня рятувальники здійснили 14 виїздів на гасіння таких пожеж на площі понад 25 га, не кажучи вже про пожежі у побуті та ліквідацію наслідків ворожих обстрілів.

Нерідко палаючий сухостій у вітряну погоду перекидається на житловий сектор.

Так, по обіді 21 березня у с. Старошийка Тетерівської громади рятувальники ліквідували пожежу на території приватного домоволодіння. Попередньо вогонь перекинувся на житловий будинок та сарай з палаючого сухостою на полі. Пориви вітру сприяли швидкому поширенню полум’я.

Викликали вогнеборців місцеві жителі, які намагалися самостійно загасити палючі будівлі. Вогонь встиг знищити дерев’яну оселю та господарчу споруду. У цей же час вдалося врятували літню кухню, розташовану поруч.

Нагадаємо, що в Україні передбачена адміністративна відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків. Дехто за свою діяльність вже поплатився.

Зокрема, упродовж останнього тижня фахівці ДСНС склали 7 адмінпротоколів на громадян за порушення, пов’язані з випалюванням рослинності та ще за трьома випадками проводиться перевірка факту протиправних дій.

Тож, актуальна інформація для паліїв. Відповідно до 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» Кодексу України про адмінправопорушення: Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це від 3060 до 6120 грн.) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 15300 до 21420 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 до 12240 грн.) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 21420 до 30600 грн.).

Шановні громадяни, не спалюйте рідну землю! Цим ви завдаєте шкоди не тільки довкіллю, а й здоров’ю людей, і в умовах сьогодення підпал прирівнюється до диверсій!

Зокрема, в умовах дії режиму воєнного стану за вчинення підпалів передбачена навіть Кримінальна відповідальність відповідно до ст.113 КкУ.

Також рішенням ради оборони Житомирщини на час воєнного стану заборонено відвідування та в’їзд до лісу громадян, за винятком військових, правоохоронців, лісівників та органів місцевої влади. Таке рішення прийняте задля безпеки громадян, а також запобігання лісовим пожежам.

ГУ ДСНС України у Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь