A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ПРАВО НА ЗБРОЮ ЦИВІЛЬНИМ: ОФІЦІЙНЕ РОЗ'ЯСНЕННЯ ПОЛІЦІЇ

Дата: 12.03.2022 16:07
Кількість переглядів: 181

Набув чинності Закон України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України", який дає право цивільним особам чинити спротив збройній агресії РФ, використовуючи вогнепальну зброю. Хто, яким чином і на який термін може озброїтись у відповідних секторах безпеки та оборони, про інші умови читайте у матеріалі.

Відповідно до роз’яснень фахівців контролю за обігом зброї ГУНП в Житомирській області, нині для громадян є наступні законні шляхи для отримання вогнепальної зброї: для представників офіційних підрозділів територіальної оборони (через безпосереднє звернення до органів Нацполіції про видачу зброї) і цивільним особам (через оформлення дозволу на право придбання мисливської гладкоствольної, нарізної та комбінованої зброї).

Для першої категорії (осіб, що входять до підрозділів територіальної оборони) передбачено видачу зброї для виконання завдань із забезпечення безпеки. Це стосується і отримання та використання зброї ветеранами та пенсіонерами органів внутрішніх справ, Нацполіції, НАБУ, Служби судової охорони, державної пожежної охорони, податкової міліції, БЕБ чи Державної кримінально-виконавчої служби, учасниками бойових дій.

Для отримання зброї за спрощеною процедурою потрібні копія паспорта громадянина України та копія документа, який засвідчує проходження служби в силових і правоохоронних органах і має навички поводження з вогнепальною зброєю (пенсійне посвідчення військовослужбовців, працівників ОВС тощо).

Слід зазначити, що на Житомирщині представники громадських формувань з охорони правопорядку, мисливських первинних колективів і пенсіонерів ОВС відповідно озброєні разом із поліцейськими щоденно і в цілодобовому режимі несуть службу з охорони правопорядку на вулицях населених пунктів.

Для другої категорії осіб передбачена процедура в установленому порядку: офіційне звернення до органів Національної поліції громадянина за отриманням дозволу на придбання мисливської гладкоствольної, нарізної та комбінованої зброї та після необхідних процедур видача у найкоротший строк дозвільних документів.

Зверніть увагу! Особи, які відносяться до першої і до другої категорії, перевіряються поліцейськими на відсутність чи наявність обмежень щодо володіння вогнепальною зброєю.

За певних обставин, у видачі дозволу буде відмовлено, а саме:

- наявність даних про систематичне (два чи більше разів) порушення особою громадського порядку, притягнення до адмінвідповідальності (два чи більше разів)

- за ст. 173 (Дрібне хуліганство), ст. 44 (Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах) КУпАП; притягнення протягом року особи за ч.2 та ч. 3 ст. 130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції), ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП;

- систематичне порушення правил поводження зі зброєю, у тому числі умов її зберігання;

- наявність інформації про повідомлення особі про підозру;

- наявність у особи судимості за тяжкий та особливо тяжкий злочин, яка непогашена або не знята в установленому порядку;

- набрання законної сили рішення про конфіскацію або оплатне вилучення зброї.

Вся зброя і боєприпаси відповідним чином обліковуються, а необхідні відомості вносяться в Інформаційний портал Національної поліції України.

Важливо! Відповідно до чинного законодавства, після закінчення терміну воєнного стану у 10-денний строк ВСІ громадяни, які отримали або придбали вогнепальну зброю, повинні здати її та невикористані боєприпаси до органів Національної поліції.

Особи, які придбали зброю, матимуть змогу переоформити її для легального поводження в установленому порядку. У противному випадку громадяни нестимуть відповідальність за ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», який діятиме у період воєнного часу, цивільні особи не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України.

Відділ комунікації поліції Житомирської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь