A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ВЛАСНА СИМВОЛІКА БЕРЕЗІВСЬКОЇ ГРОМАДИ: ОБГОВОРЮЄМО ВАРІАНТ

Дата: 21.02.2022 14:01
Кількість переглядів: 737

Символіка будь-якої території — це її самобутній елемент. Саме вона відображає географічне розташування, свідчить про певні історичні, культурні, соціально-економічні та інші місцеві особливості та традиції, підкреслює приналежність своєї території як частину однієї держави, її минулого та сьогодення.

Нині перед усіма новоутвореними громадами стоїть питання нової геральдики, пов’язаної з адміністративною реформою в Україні. Адже саме територіальні громади у цьому процесі є головним рушієм змін. Вони починають жити в умовах позитивної конкуренції за внутрішні та зовнішні ресурси і їхня впізнаваність для потенційних інвесторів є дуже важливою.

У Березівській територіальній громаді розуміють це, саме тому, коли ми підійшли до питання формування символіки громади, то чітко поставили перед собою завдання — вона має бути спрямована, як в середину громади — ми єдині, ми одна сім‘я, так і ззовні — ми відкриті для світу, ми кращі, тут можна працювати, сюди можна інвестувати, тут престижно та комфортно жити.

14 липня 2021 року рішенням 10 сесії VІІІ скликання було оголошено конкурс та затверджено положення про створення офіційної символіки Березівської сільської ради, який тривав з 19 липня по 20 серпня 2021 року. Утім, ми не побачили активності жителів нашої громади, і питання перенесли в площину обговорення та створення конкретних пропозицій серед освітян, творчої інтелигенції громади, художників та працівників культури.

Враховуючи їхні думки, пропозиції, побажання та зауваження, а також законодавчі вимоги до створення місцевої геральдики — були розроблені попередні зразки герба та прапора Березівської територіальної громади, які пропонується на обговорення для громадськості.

Після обговорення та врахування конструктивних ідей, державні символи Березівської громади будуть затверджені на сесії сільської ради.

РОЗТЛУМАЧИМО ПРЕДСТАВЛЕНИЙ ВАРІАНТ ГЕРБА!

Символіка має об’єднувати всю громаду, а не представляти тільки жителів одного, нехай центрального села. Адже наше завдання перейти до нового світогляду, де жителі нашої значної за територією громади будуть відчувати себе одним цілим. Але також варто пам’ятати про те, що ми частина величної та славетної держави Україна. І елементи державних символів мають бути присутні в місцевій символіці.

Зазвичай, розробляючи символіку громади, геральдисти, або просто активні свідомі особистості, спираються на вже існуючу (діючу) символіку. Та, на жаль, жодна з колишніх об’єднаних сільських рад не мали ні власного герба, ні прапора. Тому потрібно було знайти специфічні місцеві особливості, котрі підкреслять у гербі індивідуальність нашої громади та не втратять свого значення протягом тривалого часу.

У центрі герба Ви бачите дві наші архітектурні перлини: школа в Березівці та Петропавлівська церква в Барашівці. Дані споруди віднесені до пам’яток архітектури місцевого значення ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ ХХ та ХІХ ст. відповідно і є не лише нашою матеріальною спадщиною, а й духовною.

Лелека в блакитнім небі – це не просто птаха (хоч їх дійсно багато по наших селах). Це символ сімейного благополуччя та любові до рідної землі, нашої малої Батьківщини - Березівської громади. Ялини символізують великі та густі ліси, які оточують нашу громаду. Корона з колосків – геральдична вимога наявності картуша на гербі сільської громади.

Довкола центральної частини герба Ви бачите значну кількість квіток та гілок. Кожна з них символ населеного пункту: яблуневий цвіт – Садки, Вигода; дубове листя та жолудь – Дубовець; гілочка цвіту черемхи – Черемошне; соняшники та барвінок – Заможне, де були і є величезні сільськогосподарські поля, ніжні листочки лози – Іванівка, адже саме там виробляють неймовірні речі з лози, волошки – Василівка, віти берізки – Березівка…

Огортає герб прапор України, бо ми ж її частинка, а ще в центрі милується українська калина, яка є майже в кожному дворі мешканців нашої громади.

Можна ще додати зображення сосни, а саме корабельної. Адже саме наші корабельні сосни прославились своєю міцністю та використовувались для будівництво човнів. А у ХVІІІ ст. територія наших сіл Бондарців та Давидівки стали клондайком для царської Росії. За наказом Петра І тут їх масово вирощували та вивозили для будівництва імперського флоту(((.... (завжди, як могли розкрадали українську землю)...

У будь-якому випадку, всі Ваші пропозиції та зауваження буде прийнято до уваги. Творчої Вам наснаги та мирного неба над головою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь