A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

НА БОРОТЬБУ З БОРЩІВНИКОМ ПІДНЯЛИСЯ У ВАСИЛІВЦІ

Дата: 14.07.2021 15:04
Кількість переглядів: 326

Фото без описуБорщівник Сосновського - проблема загальнодержавного масштабу. Відомо, що в Україну він потрапив у післявоєнні роки минулого століття як кормова база для великої рогатої худоби. Та згодом виявилося, що молоко у корів гірке, а відтак непридатне для споживання. Відтоді борщівник перекочував у дику природу і оселився на пустирях, біля річок, обабіч доріг, деінде.

Крім того, що ця рослина, яка інколи сягає 3-ох метрів заввишки і створює непрохідні хащі, вона ще є небезпечною для здоров'я людини. Сік борщівника при потраплянні на шкіру людини при прямому контакті з сонячним промінням викликає ураження шкіри, інколи навіть опіки ІІІ ступеня.

Аби побороти цю проблему потрібні загальнодержавні комплексні заходи, у іншому випадку позитивний результат досягається хіба що локально. Адже, вдумайтеся!, - одна дозрівша рослина всередньому дає від 20 до 50 тисяч насіннин, які легко розсіваються завдяки вітру і переносяться птахами на далекі відстані.

Загалом рослина двохрічна і спробувати поборотися з нею цілком можливо, головне не допустити цвітіння і дозрівання суцвіття. Саме за таким принципом у боротьбі проти борщівника пішли у Василівці.

Десь трактором, десь мотокосами і навіть просто лопатами поскошували молоді рослини у центрі села, біля школи і недобудованого дитячого садочка, навколо адмінприміщення старостату, пилорами і узбіччя вулиці Центральна, а місця скосів обробили гербіцидами.Фото без опису

На допомогу старості Сергію Черпіцькому вишли представники місцевої спілки рибалок "Нептун", директор Будинку культури с. Василівка - Сергій Ярошинський і завклуб с. Болярка, депутат сільської ради - Юрій Сироїжко, водій шкільного автобуса Владисдав Журавський, Чос Павло, Ляшевич Сергій, небайдужі жителі Василівки та Нової Василівки. Щиро дякуємо всім за спільний результат.

ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ! Виїзди на природу, на жаль, доволі часто завершуються прикрими несподіванками, а точніше, глибокими опіками, які спричиняє борщівник. Якщо контакт із рослиною таки відбувся, екологи радять: необхідно відразу промокнути вологою тканиною або серветкою, не розмазуючи, і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягу або пов’язкою). Вдома промити місце зіткнення з отрутою та обробити протиопіковими мазями (до прикладу "Пантенолом"), і бажано не виходити на сонце протягом двох-трьох днів. У разі погіршення стану – звернутися до лікаря.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь