A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

с. РУДКІВКА

Дата: 02.07.2021 19:17
Кількість переглядів: 577

Фото без описуCело Рудківка (до 05.08.1960р. хутір Рудківського) – губ. Волинська, пов. Житомирський; вол. Троянівська; окр. Житомирська, Волинська, Новоград-Волинська; район Троянівський(07.03.1923р.); Пулинський (28.09.1925р.); Мархлевський(09.09.1926р.); Житомирська м-р(17.10.1935р.); Житомирський район (14.05.1939р.); Коростишівський район (30.12.1962р.);Житомирський район(04.01.1965р.).

До с. Рудківки (х.Рудківського) увійшли так звані хутори – Рудокопи, Дермань. Будинки були розташовані по полях.

Хутір Рудківського – це була колонія німецького поселення. В 1921 році в хуторі Рудківському налічувалось 35 дворів, в яких проживало 207 чоловік, з них населення німців складало 120 чоловік, поляків – 62 чоловіки, євреїв – 8 чоловік, українців – 17 чоловік.

Тут проживали сім’ї Грамушко, Лігберт (Ламберт), Майзер, Лось, Дудик, Паль, Гінц, Гідза та інші (прізвища записано із спогадів та слів Журавської С.К. (в дитинстві Кульхова). Німецькі поселення виселяли до Казахстану.

З архіву Василівської сільської ради: в х.Рудківському була школа з освітою чотири класи. 1948рік – зав.школою Нестерчук Василь Олександрович, вчитель – Стягайло Іван Ол. Школа була діючою до 1969року.

В період колективізації в х.Рудківському був організований колгосп ім. Рози Люксембург. На території хутора Рудківського були побудовані мельниці-вітряки (мололи муку).

З 4 липня 1953 року було прийнято рішення №383 виконкому Житомирської районної ради депутатів трудящих про об’єднання колгоспів ім. Рози Люксембург хутора Рудківського і колгоспу «Заповіт Леніна» с.Василівка.

В с.Рудківка був розміщений клуб: завклубом в 1952 році був Гончарук Петро К.; в 1966 році завклубом Грабар Сергій Григорович; в 1968 році завклубом Туровська Марія Макарівна; в 1969 році завклубом Парасюк Микола Сергійович; з 1970 року завклубом Масловський Микола Андрійович.

Із спогадів Масловського М.А.: «Рудківський сільський клуб – приміщення на два входи, великий зал, сцена, перед сценою оркестрова яма, дві кімнати для роботи гуртків, бібліотека, маленьке фойє із якого вхід в оглядовий зал, кінобудка. Три рази на тиждень крутили кінофільми для дітей (вдень) , вартістю 5 копійок за сеанс, ввечері – дорослим, по 20 копійок за сеанс. На свята в клубі проводились концерти та вистави. Артисти були місцеві. Славились своїми акторськими здібностями жителі с.Рудківка Грабчук Віра Григорівна, Муха Борис Петрович, Гнатенко Данило Федорович та інші. Красиво співали Гнатенко Ганнa Іванівна, Скоростенська Ольга, Гончарук Антоніна Станіславівна. Радував жителів села своєю грою на гармошці Гусачевський Андрій Савович, який вмів ще грати на сопілці та балалайці. Масловський Микола Андрійович грав на барабані. Аматори сцени місцевого клубу часто обмінювалися концертами з сусідніми селами».

В 1966 році криша клубу проломилася, це був панський старий будинок. Клуб перемістився до іншого, вже меншого будинку, але теж не нового. Клуб працював в с.Рудківка до 2000 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь