A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

с. ВАСИЛІВКА

Дата: 02.07.2021 18:13
Кількість переглядів: 1707

Село Василівка — центр Василівського старостинського округу Березівської сільської ради, розташоване за 25 км від районного та обласного центрів та залізничної станції Житомир.

Село Василівка розташоване за 2 км від автошляху Київ-Чоп. Поблизу села протікає річка Лісова, яка впадає в річку Кам’янку.

Перші поселення на території села з’явились у ХVIII ст. Тут було відкрито родовища болотної залізної руди.

У 1800 році було збудовано чавуноливарний завод, який згодом припинив діяльність через вичерпаність запасів.

У 1850 році було засновано хутір Василевського поміщиками Василевськими, як поселення шляхти. Звідти й походить назва села.

У 1857 році хутір був придбаний графом Броніславом Дзялинським.

У 1858 році хутір придбали поміщики Кржечковські Павлин та Сусанна. У 1897 році хутір було розділено між їх доньками Феліцією Хлопіцькою та Павліною Мержвінською.

1899 – 1911 роках хутір Василевського налічував 28 дворів – 180 жителів.

У 1921 році Хутір Василевського налічував 35 дворів, загальною кількістю населення – 301чол., з них – 11 українців, 100 поляків, 190 німців.

За урочищем «Цибата» був розташований хутір Лопатівка, губ.Волинська повіт Житомирський; вол.Троянівська; окр.Житомирська, район Троянівський (07.03.1923р.) Хутір Лопатівка налічував у 1921 році 25 дворів, загальна кількість населення – 136 чоловік, з них українців – 28 чол., поляків – 80 чол., німців – 28 чол.

За річкою був хутір Маріївка, губ.Волинська, повіт Житомирський; вол.Троянівська; окр.Житомирська район Житомирський. Хутір Маріївка налічував у 1921 році 20 дворів, загальною кількістю населення 143 чоловіки, з них українців – 143чол.

Василівська сільська рада робітничих та червоноармійських депутатів була створена у 1923 році (є дані 1921р.) До складу сільської ради увійшли хутори Василевського, Лопатівка, Маріївка, Рудковський, Мазараки.

У 1925 році хутори Лопатівка, Маріївка, Мазараки було знято з обліку. Першим сільським головою був обраний Кульхов Карл Йосипович.

Сільська рада була розташована в панському будинку між хутором Рудковського та хутором Василевського (будинок пана Мезінського). У роки Голодомору в населення знімали лишки сільськогосподарської продукції і зносили до сільської ради під замок. У ті часи були відчайдушні люди, дітей не було чим годувати, і було організовано напад на склад, де зберігались зернові запаси, відібрані у тих же селян. Люди позабирали зерно. Голова сільської ради був заарештований і відсидів три місяці в Мархлевській (Марклевській) тюрмі. Потім його відпустили.

Сільським головою обрали Несвітайла Дмитра Володимировича (1906р.н.). Мав освіту чотири класи. На фото(зліва направо) другий сільський голова Несвітайло Д.В. з родиною: дружина(стоїть), мати, син,теща. Був сільським головою до ВВв, пішов на фронт, загинув.Фото без описуДо 1926 році хутір Василевського налічував 51 двір – 705 жителів. На території хутора Василевського проживали поляки та десять сімей чешської національнсті.

Протягом 1936-1938 років поляків та чехів виселяли до Казахстану, на Донеччину, деякі виїздили самі. Хто до Чехії, хто до Польщі, з хутора Василевського переселяли людей з Чорнодуба /Троянівський район, Житомирщина.

У період колективізації 1930-1932 р.р. на території Василівської сільської ради були організовані сільськогосподарські артілі: «Заповіт Леніна»- с. Василівка, ім. Рози Люксембург- х. Рудківський.

У 1939 році хутір Василевського переіменували в село Василівка.

У 1941 році с. Василівка налічувало 139 дворів – 619 жителів. Василівська сільська Рада депутатів трудящих була створена в 1921 (1923) році.

До 1939 року вона мала назву: Василівська сільська Рада робітничих і червоноармійських депутатів.

З 1923 року сільська рада входила до території Троянівського району. На підставі постанов Малої Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету від 28 липня 1925 року «Про утворення національних сільрад на території скасованої Волинської губернії» Василівська сільська Рада відійшла до Пулинського району.

В 1926 році Пулинський район було ліквідовано і Василівська сільська Рада була підпорядкована Марклевському району.

В 1935 році територія Василівської сільради відноситься до Житомирської м/р.

В 1939 році Василівська сільська Рада стала відноситись до Житомирського району. На підставі Указу Президії Верховної Ради УРСР від 10 серпня 1954 року «Про укрупнення сільських рад» до складу Василівської сільради увійшла територія ліквідованої Здань-Болярської сільської Ради. У відповідності до Указу Президії Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 року Житомирський район було ліквідовано і Василівська сільська Рада перейшла до території Коростишівського району.

На підставі Указу Президії Верховної Ради УРСР від 4 січня 1965 року поновив свою діяльність Житомирський район і Василівська сільська Рада увійшла до складу його території.

Після ВВв з 1945 по 1948 роки сільським головою був Серветник Макар Нікіфорович, секретар – Ганоль Анастасія Михайлівна; з 1 січня 1948 року – сільський голова Наумчук Петро Омельянович, з листопада 1948 року сільський голова Сірацький Франц Феліксович, секретар Гринчук Надія Кирилівна. З липня 1950 року сільський голова Василівської сільської ради стає Козловський Володимир Францович, з серпня 1954 року сільський голова – Шаніков Григорій Іванович, з 1959 року – Карабінська Ніна Петрівна, потім Голумбйовський Камілій Іванович, Корзун Петро Миколайович, Плотницька Анастасія Антонівна , Змієвський Петро Іванович.

З 1981 до 2020 року сільський голова Василівської сільської ради Андросович Петро Васильович.(на фото Андросович П.В.)Фото без описуНа території Василівської сільської ради діють різні об’єкти соціальної сфери: Василівська загальноосвітня школа І-ІІІ ст., побудована в 1997 році (за пректом школи на 132 учні Петро Андросович сам їздив у Москву); Будинок культури в с. Василівка; клуб в с. Болярка; 5 магазинів різних форм господарювання; поштове відділення в с. Болярка.

Зусиллями працівників райвиконкому на чолі з М. Г. Вергуном та бувшим колгоспом ім. Карла Маркса на території Василівської сільської ради (в с.Василівка) в 1988-1989 роках було побудовано адмінбудинок на 50 робочих місць, де перший поверх займає сільська рада, на другому поверсі в минулому було правління колгоспу ім. Карла Маркса, а нині на ньому розмістилися комунальне підприємство «Добробут», бібліотека, дитячий дошкільний заклад «Волошка».

В 1994-1997 роках зведений ФАП в с.Василівка, нині на його базі діє медачна амбулаторія сімейного лікаря.

З 1981 року на посаді секретаря сільської ради працювала Гановська (Валіцька) Марія Олександрівна, з 1990 року по 2020 рік на посаді секретаря сільської ради працювала Гандзич Яніна Казимирівна. Бухгалтером Василівської сільської ради з 1975 року працювала Титаренко Броніслава Йосипівна, з 2000 року – Хрус Валентина Володимирівна, Кобилянська (Талько) Галина Францівна, Белеля Марія Михайлівна, спеціаліст – Медведська Тамара Михайлівна, землевпорядник – Масловський Микола Андрійович.

В 2007 році з 20 по 23 травня Василівська сільська рада приймала делегацію Вроцлавського повіту. Завдання делегації полягало в тому, щоб зустрітися з учасниками ВВв, поляками, які воювали в польській армії. Делегація відвідала також Василівську загальноосвітню школу І-ІІІ ст.(на фото представник Вроцлавського повіту вітає ветерана війни Маліновського Івана Адольфовича, посередині сільський голова Андросович П.В.)Фото без опису

З 25 жовтня 2020 року у зв’язку з процесом децентралізації в Україні проведено чергові вибори до місцевих рад, під час яких шляхом реорганізації Іванівської, Садківської, Березівської Василівської та Заможненської сільських рад утворюється нова територіальна громада — Березівська сільська рада, яку очолює Михайло Валентинович Яромов,Фото без опису а Василівська сільська рада ліквідована і утровено на її базі Василівський старостинський округ як структурна одиниця Березівської сільської ради, старостою якого призначають місцевого жителя Сергія Йосиповича Черпіцького.Фото без опису

Від цього часу починається нова сторінка в історії Василівки.

с. Василівка


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь