A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ВРУЧЕНО ОРДЕНИ І МЕДАЛІ З НАГОДИ 35-Х РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ ЛІКВІДАТОРАМ ЧАЕС – ЖИТЕЛЯМ БЕРЕЗІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

Дата: 25.04.2021 18:34
Кількість переглядів: 657

Вже 35 років Україна живе з болем Чорнобиля. Це проблема, що торкнулась майже кожної української сім’ї та всього світу. А ще це найбільша світова катастрофа з епіцентром за 100 кілометрів від Києва. Та чи знаємо ми достатньо про Чорнобиль, його минуле, сучасне й майбутнє? Якби там не було, а найголовніше сьогодні — зберегти пам’ять про тих людей, які віддали своє життя за порятунок українців, шанувати тих, хто сьогодні серед нас і є свідком цієї історії, а ще пам’ятати її гіркі сторінки, аби убезпечити себе на майбутнє.

Чи не в кожному селі Березівської громади сьогодні проживають як учасники ліквідації аварії, так і люди, які волею долі змушені були полишити свої домівки і переїхати в «чисту» зону. Найбільше таких людей в Садках, Новій Василівці та Василівці, адже саме тут за державною програмою у перші роки ліквідації наслідків аварії було збудовано помешкання для «переселенців». Зокрема, в село Садки було переселено з 4-х районів (Народицького, Овруцького, Олевського та Лугинського) — представників 18 сіл.

Щоб нащадки не забували про цю трагедію, 5 років назад тут, у центрі села, у парку «Віри, Надії, Любові», було відкрито Меморіал з нагоди 25-річчя об’єднання цих сіл на території Садок. Адже пам’ять — найдорожче, що може бути в людини.

Саме тут, біля Меморіалу 24 квітня, напередодні 35-х роковин Чорнобильської катастрофи, яку українці відзначатимуть 26 квітня, — пройшов мітинг-реквієм пам’яті загиблих від аварії та вшанування жителів громади, які приймали участь в ліквідації наслідків хімічно-екологічної катастрофи.

Довідково: на території Березівської сільської ради проживає понад 500 чоловік, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 79 ліквідаторів різної категорії, в тому числі вдів ліквідаторів.

У зв’язку з карантинними обмеженнями «червоної» зони, захід було проведено на свіжому повітрі і виключно за запрошенням безпосередньо тих, кого нагороджували, аби мінімізувати контакт та ризик зараження.

Відкрив зібрання сільський голова Березівської сільської ради Михайло Яромов, який наголосив про те, що пам’ять про трагедію має назавжди лишатися в наших серцях, а підтримка ліквідаторів та їх сімей, а також жителів, які переселилися на територію Березівської громади, — й надалі лишатиметься пріоритетною в соціальній діяльності сільської ради. Після цього було оголошено хвилину мовчання, якою вшанували пам’ять усіх, хто віддав свої життя під смертельними дозами опромінення, — рятуючи українців від непоправних наслідків цього лиха.

До виступів-спогадів було запрошено голову громадської організації «Союз ліквідаторів Чорнобильської АЕС» М. Г. Поліщука, ліквідаторів: П. П. Кекова (ліквідатор ІІ категорії, житель с. Черемошне), І. Ф. Номерчука (ліквідатора І категорії, жителя с. Іванівка). Від жителів с. Садки, які переселилися сюди 30 років тому слово взяла Т. О. Герасимчук, а від депутатського корпусу Березівської сільської ради виступила завідувачка відділу соціального захисту сільради Н. Г. Герасимчук (яка, до речі, теж у свій час змушена була переселитися зі свого рідного с. Возляково Овруцького району).

Рішенням сесії, за погодженням голови «Союзу спілки ліквідаторів ЧАЕС» М. Поліщука, — з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи були в цей день вручені пам’ятні нагороди:

- ОРДЕНИ:

Віктору Денисевичу (с. Дубовець, І категорія),

Йосипу Гречківському (с. Дубовець, І категорія),

Віталію Кличуку (С. Дубовець, І категорія),

Миколі Макарчуку (с. Нова василівка, І категорія),

Олександру Меньшикову (с. Нова Василівка, ІІ категрія),

Миколі Мельнику (с. Березівка, І категорія),

Броніславу Словінськом (с. Березівка, І категорія),

Петру Кекову (с. Черемошне, ІІ категорія),

Валерію Грицанюку (с. Василівка, ІІ категорія),

Броніславу Станішевському (с. Вигода, І категорія).

- МЕДАЛІ:

Борису Кур’яті (с. Черемошне, ІІ категорія),

Володимиру Кратасюку (с. Дубовець, ІІ категорія),

Володимиру Березюку (с. Василівка, ІІ категорія),

Євгенію Поліцькому (с. Василівка, ІІ категорія),

Миколі Берчуку (с. Заможне, ІІ категорія),

Павлу Федоренку (с. Садки, ІІ категорія),

Євгену Герасимчуку (с. Садки, ІІ категорія),

Олександру Заровному (с. Нова Василівка, І категорія),

Івану Номерчуку (с. Іванівка, І категорія),

Юрію Толочкову (в/м №115, ІІ категорія).

Фото без описуТакож, з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи надано одноразову матеріальну допомогу ліквідаторам аварії на ЧАЕС І, ІІ, ІІІ категорій, вдовам ЧАЕС та особам з інвалідністю.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь