A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ЯКІСНІЙ ПИТНІЙ ВОДІ В БЕРЕЗІВЦІ - БУТИ!

Дата: 06.02.2021 11:27
Кількість переглядів: 499

Фото без описуПитна вода в Березівці — проблемне питання далеко не сьогоднішнього дня, і вже давно потребує уваги з боку місцевої влади. Тож не дивно, що соцмережі час від часу просто «вибухають» шквалом негативу.

Знає про цю проблему і сільський голова Михайло Яромов та новообраний депутатський корпус Березівської сільської ради. Більше того - питання є пріоритетним, і наразі вже вступило в активну фазу вирішення.

2 лютого очільник громади провів телефонні перемовини з представниками колективного підприємства «Житомирводпроект». У ході розмови між сторонами було досягнуто домовленостей про те, що найближчими днями спеціалісти вищезгаданої установи проведуть виїзну робочу нараду безпосередньо на місці, в Березівці. А вже 4 лютого зустріч відбулася, під час якої — визначено причинно-наслідковий зв'язок, а також способи відновлення тут питної води відповідної якості.

У першу чергу, таке обстеження дало можливість сільській раді чітко визначитися, що саме потрібно робити та, відповідно, - мати розуміння, з якими вимогами оголошувати тендер на проведення відповідних робіт. Адже коштує це не дешево, і сума явно перевищуватиме так званий «поріг», який допускається для виконання робіт без тендеру.

Після зустрічі з «Житомирводпроектом», ми поспілкувалися із начальником проектного відділу цього підприємства — Григорієм Дубінцем, яким поділився враженнями, і розповів про наступні кроки, які стануть початком відновлення якісного водопостачання в Березівці.

За словами Григорія Михайловича, система водопостачання збудована ще 1987 року, де було запроектовано дві свердловини, станція знезалізнення, так звана «Струя», дві водонапірні вежі по 25 м?, і висотою ствола 18 м.

Не відомо на якому етапі ця система не стала працювати так, як потрібно та й наразі вона є неактуальна, адже досить енергозатратна. До того ж, навіть візуально видно, що по ній пішла корозія, і металоконструкції відновленню не підлягають, зазначає експерт.

Говорити про одну з водонапірних веж уже навіть не доводиться, бо її у свій час встигли зрізати і вкрасти. На другій вежі, теж невідомо на якому етапі, хтось із «новаторів» встановив примітивну систему водопідготовки, аби «хоч щось»… І через цей «примітивізм», — оцінює ситуацію пан Григорій, — зараз у Березівці вода такої поганої якості. А вона, як показали останні лабораторні дослідження, не відповідає нормативним показникам по вмісту залізу, і перевищує їх у 10-15 разів.

Для того, щоб відновити якісне водопостачання наразі потрібно встановити енергоекономічну маловитратну установку водопідготовки баштового типу, радить спеціаліст. Тобто, потрібна ще одна додаткова башта, але недоцільно її встановлювати поблизу існуючою (та й місця для цього там вже немає!), а є можливість провести монтаж на площадці біля старої станції знезалізнення.

Першочергово потрібно визначити необхідну продуктивність башти. Орієнтовно споживання наразі — 70-80 м? на добу, — але такий низький забір на кількість жителів у понад дві тисячі, припускає Г. Дубінець, через неякісну воду. Упевнений, якби вода відповідала вимогам, люди б використовували її в значно більших об’ємах.

Крім того, необхідно відновити ще одну свердловину, яка є на цьому майданчику. І обов’язково, за словами керівника відділу ЖКГ Романа Пронози, необхідно замінити трубу, яка йде від вузла станції знезалізнення до населеного пункту. Їй більше 30 років, і вона в критичному стані — напівзабита відкладеннями заліза, в якій також пішли корозійні процеси, "не сумісні з життям".

Першочергово, аби почати роботу над відновленням якісного водопостачання, — потрібно зробити кошторисну документацію. Вартість проектних робіт, а для цього потрібна топографічна зйомка, інженерно-геологічне вишукування, і, власне, проектна частина — вартуватиме понад 100 тис. грн. Поки зарано говорити про кошторис самого будівництва, каже проектант «Житомирводпроекту», але орієнтовно сума сягне точно більше 1 млн. грн. І це мова лише про станцію, бо заміну труби проведуть власними силами комунального підприємства сільської ради «Каскад», що в рази здешевить відповідні роботи.

Тож проблему вивчено, процес запущено. Зауважу, що кошти на всі вищезгадані роботи були закладені в бюджет сільської ради на 2021 рік, тож якісній питній воді в Березівці - бути!

Варто додати, що якість води залежить не лише від сільської ради, а й від кожного її жителя. Якщо населення буде вчасно сплачувати за надані послуги, у комунального підприємства завжди будуть обігові кошти, щоб підтримувати систему водопостачання в належному стані.

Аби всі мешканці Березівської сільської ради були в рівних умовах, 3 лютого, на позачерговій сесії депутатами було прийнято рішення про відключення «водних» боржників у разі тримісячної заборгованості, з обов’язковим попередженням у десятиденний термін. Також депутати підтримали прохання «Каскаду» про збільшення вартості «врізки» та підключення до водогону, яке не переглядалося понад десятиріччя, і було встановлено символічно на рівні 25 грн. за послугу та зобов'яжуть всіх, хто ще не має приладів обліку — встановити їх згідно чинного законодавства. А поки що, для таких абонентів збільшено норму споживання води до 3,06 м ?

P.S. Спеціалістами «Житомирводпроекту» паралельно було оглянуто системи водопостачання у Василівці та Болярці, які наступні «у черзі» на покращення та модернізацію.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь