A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

НА МАЙБУТНІЙ УРОЖАЙ: У САДКАХ ВІДСВЯТКУВАЛИ ІВАНА КУПАЛА

Дата: 12.07.2021 15:30
Кількість переглядів: 347

Із глибини віків прийшло до нас свято Івана Купала — свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання.

За язичницьким повір’ям — ніч на Івана Купала — це ніч шлюбу Бога літнього сонця Купала з Богинею води Мареною. І саме від того, як вшанувати це свято — залежав майбутній урожай.

Тому Купальська ніч завжди була не просто святом, а ставала яскравим, видовищним дійством з прекрасними магічними традиціями: коли вода вважалася цілющою і обов’язково до сходу сонця потрібно було скупатися, що давало жінкам красу, а чоловікам силу; польові квіти і трави набували особливої сили, з них робили обереги, складали в букети та плели вінки незаміжні дівчата, які пускали на воду та чекали на свого судженого з того боку, до якого берега пристане вінок. А ще наші предки вірили в легенду, що хто знайде квітку папороті та зірве її, той зможе розуміти мову звірів та птахів, бачити приховані скарби і входить до будь-яких скарбниць.

Відсвяткували Івана Купала і в Березівській сільській раді. Масовий захід для жителів та гостей громади влаштували в Садках на березі прекрасного ставу комплексу відпочинку «Карпати».

Святковий ярмарок, батути для дітлахів, змагання з пляжного волейболу та перетягування канату, а ще родзинка свята — виставка військової зброї та техніки від 95-ої окремої десантно-штурмової бригади, — доповнили прекрасну атмосферу свята, створену працівниками відділу культури на основі Купальських традицій. Дівчатка прикрашали деревце, яке в народі називають Мареною, водили довкола нього хороводи, а ще змагалися за кращий віночок, після чого пустили їх на воду. Невмирущими народними піснями вітав гостей свята художній аматорський колектив «Малахівчанка» (с. Садки); гучними оплесками зустрічали на сцені наймолодших учасників свята, вихованців Садківської музично-хореографічної студії «Фантазія» (кер. В. Шинкар); емоції, які надовго залишилися в серцях глядачів подарували учасники вокально-інструментального ансамблю Головного управління Національної поліції Житомирської області; під керівництвом заслуженого працівника культури України Михайла Машковського своїми співочими голосами радував колектив, що є гордістю Житомирщини — Народний гурт «Джерела» (с. Сінгури), гості з Кодні — Народний гурт «Веселі панночки» та шоу-балет «Арабект». Не залишили байдужими до своїх виступів прекрасні талановиті дівчата з Баранівки Юлія Ейсмонт та Леся Бондарчук, а на завершення концертної програми відбувся виступ Заслужених артистів України, дуету подружжя Олександра та Яніни Яремчуків. Свято продовжилося запальною дискотекою під супровід «живої» музики від гурту «Дикі кабани» з Житомира, а прикрасив це святкове дійство феєричний незабутній салют.

Висловлюємо щиру вдячність за спонсорську допомогу в організації свята ТОВ « УКРАГРО-ПОЛІССЯ» (кер. Рой А. А.), ФГ «МИКОЛАЙ» (кер. Кузьменко М. С.) ТОВ «ЕКОВУДЮА» (кер. Никитюк М. М.), а також безпосередньо організаторам святкового дійства — завідуючому відділом культури Березівської сільської ради Дмитру Кулішу, Тетяні Степанченко, завідуючій клубом (с. Садки), Олені Щипанській, завідуючій клубом (с. Дубовець), Лесі П’ятницькій, директору Будинку культури (с. Черемошне) та нашій незмінній ведучій, чарівній Дар’ї Мереновій.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь