A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ДАЛЕКОГЛЯДНО НА ПЕРСПЕКТИВУ: У САДКАХ ВІДКРИЛИ КОМУНАЛЬНУ КАВ’ЯРНЮ

Дата: 28.06.2021 15:09
Кількість переглядів: 621

Фото без описуКомунальна кав’ярня, яку урочисто відкрили 26 червня в Садках, не що інше як далекоглядний план на перспективу, зароджений понад 2 роки назад. Чому в Садках і чому комунальна, — запитаєте ви? Отож, коротко про передумови створення.

Садківська сільська рада (раніше!), яка розуміла, — об’єднання в процесі децентралізації в єдину громаду з сусідніми сільськими радами неминуче, — вже тоді думала на перспективу. Багатофункціональне комунальне підприємство «Садко», яке функціонує тут і по своїй суті створене як підприємство водопостачання для сіл Садки та Вигода, завжди було збитковим. Дві насосні станції на яких паралельно обладнані станції знезалізнення води — потребують вдвічі більше затрат (у наслідок того, що поруч є поклади граніту, вода тут перенасичена родоном і потребує обов’язкової штучної очистки!).

Причина несамоспроможності комунального підприємства одна: переважна більшість жителів Садок та Вигоди — «переселенці»; є чимало людей і пільгових категорій, які теж сплачують за воду не в повному обсязі, а це призводить до того, що витрати на забезпечення роботи комунального підприємства перевищують його доходи. У наслідок чого працівники отримують зарплатню із затримкою, а про розвиток і покращення системи водопостачання взагалі важко говорити. Інколи траплялося так, що для підтримки підприємства Садківська сільська рада рішенням сесії направляла кошти з сільського бюджету аби підприємство не зупинилося, а жителі громади не лишилися без водопостачання.

— Це було проблемним питанням, і аби його вирішити ми шукали і розглядали найрізноманітніші шляхи, - розповідає Михайло Валентинович Яромов, тодішній Садківський сільський голова, а тепер Березівський сільський голова (територіальної громади, куди після об’єднання й увійшли села Садки та Вигода). — Розглядаючи різні варіанти ми дійшли висновку, — аби підприємство було самодостатнім, потрібні додаткові шляхи фінансування, які можна забезпечити, розширивши повноваження комунального підприємств та створивши необхідні умови для надання тих чи інших послуг, дохід від яких зміг би покривати фінансові потреби підприємства.

Так, у 2019 році, після рекультивації місцевого болота (що в кінці Садок), було викопано став і організовано зону відпочинку з символічною назвою «Карпати», яку рішенням сесії передано в обслуговування комунальному підприємству «Садко» та надано дозвіл на зариблення. Разом із тим, в статуті підприємства внесли зміни та додали квед, який дав можливість підприємству отримувати плату за надання послуг (зокрема, за риболовлю на території зони відпочинку). За підсумками 2020 року БКП «Садко» отримало від надання таких послуг близько 60 тис. грн (і це тільки початок!).

Наступним кроком у забезпеченні додаткового джерела фінансування комунального підприємства стала закупівля та встановлення станції іонної очистки води. Це процес додаткового доочищення та збагачення мінеральними солями питної води. Продуктивність даної станції — 10 тис. тон на добу.

Наразі БКМ «Садко» працює над укладанням договору з дилерською мережею на постачання своєї продукції в місто Житомир, де вже сьогодні відчувається брак якісної питної води. Навіть при мінімальних надбавках реалізація при максимальній потужності станції дасть можливість, як мінімум, забезпечити працівників заробітною платою. А за успішного фінансового надходження з інших джерел будуть кошти і на модернізацію обладнання та покращення водопостачання у вищезазначених селах. Комунальна кав’ярня в Садках — це не просто ще одне місце відпочинку для жителів громади та її гостей. Це, знову ж таки, додаткове джерело фінансування того ж таки БКП «Садко».

Коли постало питання про створення комунального кафе, на підтримку ідеї сільського голови Михайла Яромова одноголосно виступили всі депутати тодішньої сільської ради.

За два роки на території нинішнього адмінприміщення (вже старостату) пройшло багато змін: на другому поверсі планується створити Центр надання первинної медичної допомоги, а на першому поверсі розміщений старостат, поштове відділення, музично-хореографічна студія і відтепер комунальна кав’ярня з літньою терасою.

У чому її переваги та родзинка, і чому варто завітати саме сюди?! Сучасний ремонт, дотримання всіх санітарних вимог, і що не мало важливо у літню спеку — кондиціонер; а ще телевізійна плазма високої якості, яка дозволяє не лише послухати гарну музику, а й за потреби, для любителів футболу, переглянути футбольний матч, літня тераса для зручності і меню доступне за ціною та відповідне вимогам якості.

Тож, у комунальному магазині-кафе Садківській кав’ярні мешканці громади та її гості зможуть отримати чудовий сервіс обслуговування, яке забезпечить їм директор комунального підприємства Олена Погорєлова та продавець-бармен Світлана.

У багатогранному меню продукція, яка задовольнить найвибагливіші смаки: безалкогольні напої, соки, освіжаючі коктейлі, прохолодне пиво, морозиво, освіжаючі дитячі десерти та різні наїдки: починаючи із снеків, фаст-фудів, сушеної рибки і, — до замовляння на бажання клієнтів, —гарячих бутербродів із шинкою, бургерів, приготування вареничків та пельменів, смажених у фритюрі рибних паличок та багато інших смаколиків. Місця вистачить всім!!!

Комунальна кав’ярня в центрі Садок запрошує своїх відвідувачів з 11:00 до 20:30 год (у будні дні) та з 11:00 до 23:00 год у вихідні.

Стало звичним вважати, що в Україні усі державні підприємства збиткові. Це штучно створений стереотип, який роблять аби потім визнати підприємства збанкрутілими, і привласнити їх шляхом приватизації. Проте ми іншої думки, і готові довести що цілком можливо на базі органу місцевого самоврядування завдяки комунальному підприємству (яке є фактично дочірнім підприємством громади) організувати заклад, який зможе функціонувати не гірше ніж приватний, і не лише надаватиме якісні послуги у сфері обслуговування громадського харчування, а й зможе заробляти кошти «на себе», тобто дасть певні фінансові ресурси на забезпечення безперебійного та якісного функціонування комунального підприємства, у наслідок чого БКП «Садко», враховуючи усі свої шляхи фінансових потоків стане нарешті фінансово спроможнім та самодостатнім.

Запрошуємо усіх бажаючих завітати до нашої місцевої комунальної кав’ярні. Прекрасний настрій та наші ціни вас приємно здивують!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь