A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

НА СЬОМІЙ ПОЗАЧЕРГОВІЙ СЕСІЇ БЕРЕЗІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Дата: 21.05.2021 18:30
Кількість переглядів: 336

На сьомій позачерговій сесії Березівської сільської ради, яку провели 18 травня, було прийняте надважливе рішення — створення притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

В Україні частішають випадки домашнього насильства, у результаті якого багато постраждалих рятуючись, тікають з дому, але їм нема куди подітися. На сьогодні, є затверджена програма Міністерства соціальної політики, якою передбачається фінансування з державного бюджету на створення при виконавчих комітетах органів місцевого самоврядування притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Враховуючи такі непоодинокі випадки на території Березівської громади, які підтверджуються й інформацією з поліції, — виникла необхідність та можливість взяти участь у державній програмі, з метою створення на території Березівської сільської ради такий притулок.

Відповідне прохання надійшло на ім’я сільського голови Михайла Яромова і з Нацполіції, в якому йдеться: «Відділ поліції №1 інформує, що в період 2020 року за вмисне систематичне вчинення домашнього насильств на території Березівської територіальної громади було виявлено два факти домашнього насильства. Крім того, було включено відомості до ЄДР і складено 50 протоколів та за І квартал 2021 року 68 адмінпротоколів за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування).

У зв’язку із наростанням випадків вчинення домашнього насильства на території Березівської територіальної громади та реалізації Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», для надання комплексної соціально-психологічної та первинної правової допомоги, а також соціальних послуг постраждалим особам, у тому числі у випадках, коли такі особи звернулися разом із дитиною та для забезпечення їм можливості короткострокового, або цілодобового перебування в спеціальному обладнаному приміщенні, прошу забезпечити та створити центр соціальної психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства».

Проаналізувавши ситуацію щодо наявності вільних приміщень, які знаходяться у власності Березівської сільської ради, було проведено акт обстеження приміщення у військовому містечку №115 по вул. Центральній, буд. 7, де є можливість створити вищезазначений притулок. На 2-му поверсі можна облаштувати по дві кімнати з трьома ліжками в кожній, окремо для чоловіків та для жінок. Таким чином буде забезпечено 12 ліжкомісць з усіма зручностями, санвузлами і кухнями для самостійного приготування їжі. Поруч зупинка, магазин, дитячий садочок, — тобто є можливість дотримання всіх вимог, відповідно програми.

Просторий будинок стоїть в самісінькому центрі із заваленим два роки тому дахом, і спотворює загальну центральну частину чудово військового містечка. Реалізація цього проєкту дасть можливість за рахунок коштів державної субвенції провести капітальний ремонт приміщення, а з сільського бюджету буде затрачено лише 15 тис. грн. – на технічний звіт та 49 тис. грн. на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

Під час сесійного засідання завідувачка відділу соціального захисту Березівської сільської ради Ніна Герасимчук детально пояснила ситуацію щодо необхідності створення притулку та озвучила рішення, яким профільна комісія рекомендувала депутатському корпусу затвердити дане положення, і підтримати створення притулку. Також, Ніна Григорівна деталізувала, що згідно штату працівників, які мають бути в притулку, а це: завідувач, фахівець із соціальної роботи та психолог, — нових людей набирати не будуть, а обов’язки таких працівників покладуть на відділ соціального захисту сільської ради. До того ж, у майбутньому, при потребі, територіальні громади Житомирського району зможуть звертатися до Березівської сільської ради на підставі підписаного меморандуму про співпрацю, і на умовах оплати згідно договору, користуватися послугами притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Депутати були одностайні – підтримати! Після прийнятого рішення посиленими темпами буде готуватися уся необхідна документація, щоб встигнути подати її до 7 червня, аби отримати від держави відповідне фінансування. І на це є всі шанси, адже більше ніхто з Житомирського району не бере участі у відповідному проєкті.

Також депутати своїм рішенням надали дозвіл на виготовлення проєктно-кошторисної документації по вищевказаному об’єкту на капітальний ремонт приміщень для облаштування в них притулку та створення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Крім цього, затвердили Методику розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна та надали дозвіл на укладання договору оренди комунального майна, що належить до комунальної власності Березівської сільської ради.

Затвердили також рішенням сесії і Програму виплати одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку на 2021-2023 роки. За постановою Кабміну, яка чітко регламентує обов’язкову одноразову виплату у сумі 1810 грн., — депутати прийняли рішення збільшити цю суму до 5000 грн. Загалом, на період дії програми 24 особи, жителів Березівської громади з числа вищезазначених статусів досягнуть 18-річного віку, 6 з яких у 2021 році.

Ще дві програми: зайнятості населення на 2021-2023 роки та оздоровлення й відпочинок дітей Березівської сільської ради на 2021-2022 роки отримали підтримку депутатів на сесії. А також прийняли рішення про вступ до Всеукраїнської асоціації громад, що дасть можливість сільській ради приймати участь у грантових проєктах, задля залучення додаткових коштів на розвиток інфраструктури громади.

Традиційно розглянули заяви щодо земельних питань та надання матеріальної допомоги жителям Березівської сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь