A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

МИХАЙЛО ЯРОМОВ ЗУСТРІВСЯ З ДЕПУТАТСЬКИМ КОРПУСОМ ТА ГРОМАДОЮ ІВАНІВСЬКОГО СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ

Дата: 12.02.2021 19:49
Кількість переглядів: 258

Фото без описуГоловна мета зустрічі — обговорення перспективного плану розвитку цієї території, адже Іванівський старостинський округ — найбільший в Березівській сільській раді, і потребує особливої уваги. На жаль, активністю громади зібрання не відзначилося. Лише декілька чоловік проявили небайдужість, прийшли послухати, і задати питання. І це далеко не ті люди, які постійно в соцмережі Фейсбук виявляють своє невдоволення роботою сільської ради, звинувачують в непрозорій діяльності та небажанні звітувати перед громадою. Чи то забракло духу, чи «громадська позиція» не поширюється далі домашнього дивану, на якому завжди зручніше…?!

Сільський голова в свою чергу чекав на всіх, і готовий був прозвітувати за кожну використану з сільського бюджету гривню та обговорити ціноутворення запланованих проєктів. В основному ж, серед присутніх були представники саме депутатського корпусу, які представляють інтереси іванівських виборців у об’єднаній громаді, а саме населених пунктів с. Іванівка, с. Барашівка, с. Давидівка, с. Бондарці.

Першою до обговорення взяли територію Барашівки. Тут лише за припискою налічується понад 1200 осіб. Окремо, велика кількість постійно проживає і на дачних масивах. Тож, одним із головних моментів тут визначили, що потрібно термінового думати про будівництво нового ФАПу, пояснив сільський голова. А ще — дитячий садочок та сучасний спортивний стадіон зі штучним покриттям. Депутати абсолютно погодилися з такими планами, і наразі, перед ними постало завдання — визначитися, де саме є можливість збудувати ці об’єкти, і де б краще вони «вписалися». Саме з таким питанням Михайло Валентинович звернувся до присутніх.

З цього приводу тривали жваві дискусії. Перш за все, варто зупинитися на тому, що в Барашівці, згідно прийнятого рішення про реорганізацію сільської бібліотеки, яка переселиться і об’єднається зі шкільною, — тривають останні приготування до переїзду. Книжковий фонд її буде передано до шкільної бібліотеки та утворено публічно-шкільну бібліотеку з вільним доступом для дітей та дорослого населення до джерела знань. Дане ж приміщення вивільняється. Проте, пустувати воно не буде, йому вже знайшли тимчасове застосування. Ззовні воно виглядає непогано, проте є проблеми з дахом і пічним опаленням. Їх, після зимових холодів відремонтують, і переселять сюди ФАП, до того часу, поки не збудують сучасний. На думку депутатів, новий ФАП непогано вписався б саме тут, поруч із бібліотекою. Наразі стоїть питання, чи вистачить там місця?!

Аби бути в цьому впевненим, під час зібрання у телефонній розмові Михайло Яромов домовився з сільський головою Миколою Бадруком Високівської сільської ради Черняхівського району, що була створена одна із перших ще 2015 року, і сьогодні є кращою на Житомирщині, — про те, щоб делегація з Березівки відвідала вищезгадану громаду, ознайомилася з її шляхом розвитку, на власні очі побачила їхній ФАП, і змогла отримати копію проектних документів. Саме за таким типовим зразком, аби не придумувати «велосипед», можна збудувати медустанову і в Барашівці, пропонує очільник громади. На цій думці і зійшлися.

До слова, після того, як плани з новим ФАПом стануть реальністю, в приміщенні бібліотеки облаштують музей, адже Барашівка — село з великою і цікавою історією. До того ж, у школі є прекрасний музей, який сьогодні малодоступний, тим паче для туристів, — тож було б не погано зробити його — «родзинкою» населеного пункту.

Дитячий садочок та стадіон — наступні два паралельні питання, які були не менш дискусійні. Звучали пропозиції про розташування цих об’єктів за школою, де є велика земельна ділянка. Депутати наголошують, що логічно — садочок збудувати саме біля навчального закладу, — адже це було б зручно для багатьох батьків, які мають двоє і більше дітей. Учні, прямуючи на навчання, могли б заводити братиків/сестричок до ДНЗ.

Знову ж таки, постає питання про те, чи помістяться у сусідстві ці об’єкти. Питання залишили на вивчення, із запрошенням проектанта, який із врахуваннях усіх державних будівельних норм міг би чітко сказати чи вдасться реалізувати задум.

У іншому випадку, розглядалося питання облаштування спортивного комплексу біля сільського клубу, що в центрі села. Цей варіант теж не без «каменя спотикань», бо там розташована лінія електромереж. Однак, є можливість необхідну її кількість перенести на безпечну відстань. Тож таку пропозицію поки що не відкидають.

Барашівській міст — це перше, чим навесні займуться тут. Він на стільки в критичному, аварійно-небезпечному стані, що є найголовнішим, що потрібно вирішувати негайно, аби не дочекатися біди. Над цим вже активно працюють. У планах встановити нові металеві опори та балки перекриття, залити армопояс, накрити бетонними плитами, заасфальтувати і облаштувати перила.

Висловила своє обурення з приводу нового кладовища поблизу Давидівки представниця громади, яка була присутня на зборах. За її словами, кладовище на очах «розростається» за рахунок захоронення міських жителів, адже тут процесія фактично безкоштовна, на противагу захмарним цінам у Житомирі. І, якщо такими темпами продовжувати, то скоро не лишиться місця для «своїх». Жінка запропонувала встановити контроль за похованнями, і проводити безкоштовне захоронення лише при умові місцевої «прописки», або ж хоронити родичів тих людей, що проживають тут, — за символічні внески (що підуть на благоустрій цвинтаря). А іногороднім заборонити такий доступ взагалі. Ідея, за словами депутатів є слушною, тож її взяли до уваги і на виконання.

Давидівка. Тут основним для вирішення є дороги, які вже у планах. А ще молодь мріє, щоб при в’їзді в село зробили волейбольний майданчик. Сільський голова не вбачає у цьому великої фінансової проблеми, і абсолютно погодився із озвученою пропозицією. Дав завдання вивчити територію, і спроектувати спортивне «подвійне» поле, де можна буде грати і у волейбол, і у футбол. Усю територію узгодили огородити, аби убезпечити від передчасних руйнувань.

Звучало прохання і в допомозі з ремонтом клубу, на що Михайло Валентинович і тут дав завдання чітко вивчити проблему, і озвучити необхідну суму.

А що ж планують в Іванівці? Одна із основних проблем, говорить сільський голова — будівництво дитячого садочка. Тут проживає майже 200 дітей дошкільного віку, і їх возять у садочки Житомира. Тож, вкрай необхідно вирішити це питання. І знову новостворений орган місцевого самоврядування стикається з проблемою — земельна ділянка. Як виявилося, в Іванівці немає жодного вільного місця, яке б можна було використати для потреб громади, зокрема — під будівництво дитсадка.

Вирішити це питання взялися наступним чином. За підписом сільського голови вже направлений лист до Кабміну, аби під ці потреби виділили 5 га лісу, що знаходиться за кафе «Хуторок». Питання це клопітке, і належить до компетенції Державного агента лісових ресурсів. Проте, якщо голова Житомирської ОДА В. Бунечко підтримає Березівську громаду, і з відповідним листом теж звернеться до вищевказаних органів, то є всі шанси таки вибороти місце під садочок. Ну а далі «діло техніки»…

ФАП. Не менш важлива одиниця якісної інфраструктури — один із найважливіших соціальних об’єктів для громади. Під його будівництво було раніше відведено ділянку в 0,15 га біля сільського стадіону. Проте, під час обговорення депутати дійшли консенсусу, щоб лишити цю територію для розширення потреб спорту, і в майбутньому облаштувати тут або тенісних корт, або роздягальню для спортсменів, збудувати стоянку. А для ФАПу є чудове місце в самісінькому центрі — колишнє двохповерхове приміщення колгоспної контори, де зараз і знаходиться медична кімнатка.

За словами Михайла Яромова, вже проведені перемовини та досягнуто домовленостей з двома власниками, які готові «подарувати» його у власність громади при справедливому обміні на рівнозначні земельні ділянки. Усі ці домовленості наразі у стадії узгодження.

Як тільки питання вирішиться, другий поверх знесуть, адже дах приміщення вже давно своє віджив, а на першому — проведуть реконструкцію, знову ж таки, за зразком раніше згаданого типового проекту ФАПу, що планують унаслідувати від Високівської сільської ради. Проведуть воду, каналізацію, встановлять модульну котельну, від якої заведуть тепло і в адмінприміщення старостинського округу. Одним словом — доведуть до толку.

Ще одне питання, сім земельних ділянок поруч із адмінприміщенням, що у власності місцевих жителів. Усі вони, крім однієї, в 0,17 га (під забудову), — за цільовим призначенням — для ведення особистого селянського господарства. Люди погодилися зробити обмін на рівнозначні ділянки в іншому місці, аби громада мала територію в центрі для розвитку. Бо, як усім відомо, жодна з вищезгаданих ділянок не використовується взагалі, і просто поросла кущами. Коли всі документальні формальності будуть впорядковані, і кущі можна буде вирізати і спланувати територію, тут може «вималюватися» гарна картина центру, підсумовує голова. І тоді можна буде продовжувати облагороджувати Іванівку, каже Михайло Яромов і наголошує, — тут обов’язково має бути гарна зона відпочинку. У перспективі — звести і церковну капличку. Тож, або депутати підтримують дану пропозицію, і Іванівка отримує простір для розвитку, або хащі так і лишаться «окрасою» села.

А поки що, скориставшись тим, що ділянка біля школи (єдина в окрузі!), яка має кадастровий номер, — тут вже запланували, і проектують будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям та мультифункціональними майданчиками для занять ігровими видами спорту. Після виготовлення кошторису, документи подадуть на участь у фінансуванні з Державного фонду регіонального розвитку, аби залучити державні кошти для даного проекту.

Позитивним моментом, ділиться сільський голова, є ремонт дороги в Іванівці — за державні кошти, який планують провести уже цього року. Це суттєво допоможе Іванівському старостинському округу. Щоправда, багато людей не розуміють усієї суті, і вважають недоцільними «викидати» заплановані дві сотні мільйонів на ремонт і до того непоганої дороги. Тож, секретар сільської ради Олена Цимбалюк деталізувала вищезгаданий проєкт. «У прєкті заміна покриття дорожньої траси не передбачена. Натомість, мають встановити відбійники, освітлення з двох сторін, канали водовідведення та водозбору, під’їзні доріжки, і два наземні переходи: на повороті на Барашівку, де буде великий поворот, і в кінці Іванівки.

Обговорили і плани на адмінприміщення. У зв'язку з ліквідацією сільської ради, і вивільнення її працівників, у приміщенні лишається одна староста - Олена Вікторівна Цимбалюк. А, згідно штатного розпису, в Березівській сільській раді діє сектор з питань державної реєстрації, який і планується наразі, враховуючи оптимальні умови логістики та прекрасне приміщення — розмістити його саме тут, де надаватимуть послуги з питань державної реєстрації земельних ділянок. А зовсім скоро запрацює і державний реєстратор юридичних та фізичних осіб.

У планах на майбутнє — перевести сектор реєстрації в повноцінний ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг), який зможе максимально наблизити та задовольнити усі документальні потреби населення. Це, звісно, питання не одного дня. Але вже найближчої сесії відповідне рішення про створення такого Центру буде винесено на розгляд депутатів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь