A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

БЕРЕЗІВСЬКИЙ СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА МИХАЙЛО ЯРОМОВ ПРОВІВ ПЕРШЕ ЗІБРАННЯ У ВІЙСЬКОВОМУ МІСТЕЧКУ

Дата: 01.02.2021 16:34
Кількість переглядів: 260

Від початку каденції Михайла Яромова на посаді Березівського сільського голови минуло майже три місяці. За цей час вже є перші напрацювання та плани на майбутнє, зокрема і в покращенні життєзабезпечення жителів військового містечка №115.

Сільський голова розповів про «кроки», які вже зроблені, коротко охарактеризував кадровий склад новоствореної Березівської громади, ознайомив присутніх про заходи, які планує здійснити у 2021 році сільська рада саме тут, у військовому містечку, а ще дав вичерпні відповіді на всі поставлені від громади питання.

Перш за все Михайло Валентинович подякував зібранню за підтримку, висловлену йому на виборах у жовтні 2020 року, і пообіцяв зробити все можливе, аби виправдати її.

Чому перші збори громадян були проведені саме тут, очільник громади охарактеризував коротко і ясно, — стільки уваги, скільки вже приділено військовому містечку, не приділено ще поки жодному населеному пункту новоствореної Березівської сільської ради, адже саме ця місцевість знаходиться у найкритичнішому стані.

Питна вода — проблема №1, яку вже вдалося вирішити. Вивчивши ситуацію з очисткою води, комунальним підприємством «Каскад» було проведено ряд заходів. Зокрема, дворівневу систему очистки, першою із яких є проходження води через кварцовий пісок, доповнили потрібною його кількістю. Але після того, як суттєвого покращення це не дало, пішли далі, і встановили новий аератор (другий рівень очистки, що передбачає знезалізнення, а відповідно і усунення неприємного запаху та присмаку). Роботи були проведені власними силами керівника відділу житлово-комунального господарства Романом Пронозою, що за словами М. Яромова дозволило зекономити бюджету біля 50 тис. грн. Варто зауважити, що всі без виключення присутні на зборах підтвердили факт покращення стану води, і щиро дякували голові за вирішення цієї проблеми. До того ж, зійшлися й на тому, що додатково встановлять бактерицидну лампу, яка дозволить знезаражувати воду та зменшити кількість хлорування, яке за словами одного із присутніх, пагубно впливає на здоров’я людини.

Окремо звучало й звернення з приводу низького тиску подачі води у верхні поверхи багатоповерхівки. І тут Роману Васильовичу було що сказати людям. Він пояснив, що під час заміни аератора, паралельно було заведено потужний провід до системи постачання води, і найближчим часом тут буде встановлено не датчики верхнього/нижнього тиску, а спеціальний датчик безпосередньо в башті, завдяки чому тиск буде постійно стабільний. Наразі ж це просто фізично не встигли зробити.

Цікавила людей і доля очисних споруд, адже каналізаційна система тут не чистилася десятками років, а сморід, особливо влітку, був просто нестерпний. Питання з цього приводу теж майже вирішене. Ємності вже приведені у відповідність, проблемним лишається лише каналізаційна труба протяжністю біля 700 м, яка поки що лишається неочищеною. А причиною цього є всього-на всього те, що спецтехніка, яка була залучена для роботи, через погодні умови просто не змогла «зайти». Як тільки погода дозволить, до цього питання ще раз повернуться, і труба буде очищена, пояснив Роман Проноза.

Бідкалися люди й про відсутність освітлення під’їздів. З цього питання точилася жвава дискусія, адже аби покращити комфорт та благоустрій жителям цієї громади, є один простий спосіб — створення ОСББ (об’єднання співвласників багатоповерхових будинків). Як прозвучало із залу, над цим питанням вже пробували працювати, але на заваді стало дві проблеми: мала кількість квартир, переважна більшість з яких користуються пільгами, або субсидіями та, власне, небажання самих жителів згуртуватися. Після обговорення питання, дійшли консенсусу, що створювати ОСББ таки потрібно, але не обмежуватися лише багатоповерхівкою, а об’єднатися абсолютно всім мешканцям. Сприяти у законодавчому супроводі пообіцяв Михайло Яромов, бо має прекрасного спеціаліста, який зможе допомогти організувати весь процес. Від жителів потрібно лише бажання, і завзята, відповідальна людина, яка візьметься керувати таким об’єднанням. За настроями людей було відчутно помітно, — вони готові до рішучих кроків, бо стомилися так жити.

Дороги. Не менш болюче питання для цієї території. Під’їзна дорога, а ще так звана «друга прохідна», а точніше те, що від неї лишилося, — це обличчя громади. І поки що це все більше нагадує повоєнну розруху. Що стосується «прохідної», то спільними обговореннями вирішили, що «рештки» цього приміщення спишуть рішенням сесії, і дозволяють бажаючим безкоштовно розібрати його і забрати цеглу, але при умові, — після себе провести повну зачистку даної території. Щодо дороги, то сільський голова пояснив, для залучення коштів з Державного фонду регіонального розвитку на ремонт дороги протяжністю 1,2 км у військовому містечку та ще 5 доріг (в Іванівці — вул. Лісова, Барашівці — вул. Журавського, Садках — Тімірязєва, Березівці — Богуславського та у Василівці — вул. Центральна) — вже подані відповідні документи. Загалом вартість таких робіт у сукупній протяжності 7 кілометрів буде вартувати 25 млн. грн. Якщо ж грошей не вдасться залучити, своїми силами першочергово розпочнуть ремонтувати дорогу саме у військовому містечку та Березівці, за кошти з власного бюджету, які затверджені сесією на капітальний ремонт доріг у поточному році.

Окрім цього, розповів М. Яромов, у громаді ще є 80 місцевих доріг, які теж потребують уваги. Тут можна йти двома шляхами: через виготовлення проекту та залученню підрядних організацій, або ж закупити власний грейдер, купувати окремо щебеневу суміш і «госпспособом» ремонтувати свої дороги. Другий варіант дешевший від першого вчетверо, тож саме цим шляхом і буде йти сільська рада, наголосив очільник громади.

Одна із жительок попросила посприяти в освітленні вулиці Командирської, де за її словами великих затрат не потрібно. У свою чергу виступаючий доповів, що на території всієї сільської ради наразі потрібно встановити 250 ліхтарів на існуючі електроопори, і питання буде вирішено. Їх вже планують закупити найближчим часом і доосвітлити усі населені пункти, в тому числі і цю вулицю.

Молоді мами цікавилися також підвозом дітей до школи. Михайло Валентинович пояснив, що звернувся з листом для виділення сільській раді двох шкільних автобусів. Певні домовленості вже є, тож тут сподіваються отримати транспорт до початку нового навчального року. А поки що попросив ще трошки потерпіти.

Розповів сільський голова і про те, що депутат Житомирської обласної ради С. Білошицький виділяє 250 тис.грн. на ремонт другого поверху дитсадка у військовому містечку. Після того, як роботи будуть завершені, дітей з Черемошнянського дитячого садочка (який у вкрай плачевному стані) будуть підвозити сюди. А до цього відремонтують і польову дорогу (найкоротший шлях).

Бідкалися люди про недобросовісність перевізника. Крім того, що автобуси курсують з великим відхиленням від офіційного графіку, то ще й багато рейсів від часу карантину відмінені, аби їздять «коли захочуть». На жаль, пояснив Михайло Валентинович важелів впливу на перевізника в сільської ради нема, адже замовником перевезень є обласна адміністрація, і перевізник визначається шляхом тендеру. Єдине, з чим може звернутися сільський голова від свого імені, це зміна графіку, і то з невеликим проміжком, і обіцяє вияснити ситуацію.

Просять жителі містечка і про фельдшера на місці, бідкаються, що тут проживає багато пенсіонерів, які часто потребують медичної допомоги, а отримати її нема де. З цього приводу Михайло Яромов розповів свої плани щодо створення на території Березівської сільської ради медичного комунального підприємства. Місце для повноцінної амбулаторії наразі готується на другому поверсі адмінприміщення Садківського старостинського округу. Але для такого підприємства потрібно спочатку отримати ліцензію, над чим і працюватимуть у подальшому. А це в свою чергу дасть змогу відкрити власні ФАПи на місцях і покращити доступ медичних послуг. Проте, для того, аби відкрити так звані філії, потрібно створити необхідні умови, чим і займеться сільська рада. У приміщенні клубу військового містечка проведуть ремонт лівого крила, де і облаштують кабінет для фельдшера. А ще сюди перенесуть бібліотеку.

Крім того, повесні розпочнуть ремонт даху у приміщенні колишнього медпункту, де розміщувалася й величезна спортивна зала. Наразі частина приміщень роздана людям під «квартири», однак приміщення стоїть просто занепале. Аби перекрити повністю дах, розповідає далі очільник громади, потрібно 60 м? пиломатеріалів, більша частина з яких вже є. З тим, чого ще не вистачає сільському голові обіцяють допомогти. Тож вже скоро тут розпочнеться капітальний ремонт. Було б добре, каже Михайло Валентинович, аби одне приміщення, яке виділене під квартиру, облаштувати для роздягальні з душовими кабінками — для спортивної зали. Для цього, сподівається, вдасться домовитися з власницею про певний обмін. А для того, аби обігріти дане приміщення, а також клуб, тут вже знайшли місце під облаштування котельні, для цього задіють колишню «кінобудку». Її теж почнуть робити уже найближчим часом.

Що стосується розвитку культури та спорту, то тут теж є певні напрацювання. Наразі триває реформування закладів культури, з яких планують зробити так звані центри дозвілля. Таким шляхом вже йде західна України, пояснює сільський голова, тож є гарні приклади для наслідування. Що саме мається на увазі під такими змінами? А те, що крім розвитку художньої самодіяльності при центрах дозвілля мають бути організовані найрізноманітніші гуртки: хореографічний, театральний, різнопрофільно-спортивні. А поки над цим працюватимуть, знову ж таки навесні у військовому містечку займуться перевтіленням спортивного майданчика. Якщо вдасться залучити додаткові кошти, планується зробити його зі штучним покриттям, якщо ж ні — то на перших порах територію «спланують», засіють спеціальною травичкою, огородять.

Та найбільша проблема військового містечка, яка «тормозить» увесь процес розвитку даної території — земля. Адже вона «відомча», і знаходиться на балансі Міністерства оборони. Це не дає можливості людям оформити землю біля своїх будинків, а сільській раді використовувати приміщення у повному обсязі. Проблема в тому, що кадастровий номер — один на всю територію, 143 га. А для того, аби взяти її на баланс сільської ради потрібно зробити кадастровий розподіл по об’єктах. Виявляється, як запевнив один із присутніх на зібранні, він теж вже є, над цим раніше працювали. Проте, аби завершити документальні роботи потрібно було їх оплатити, а сільська рада коштів на це не перерахувала, і справа «зависла у повітрі». Сільський голова пообіцяв дати доручення земельному відділу знайти дані документи, поновити їх і рухатися далі, і обіцяє справу довести до логічного завершення.

На закінчення зустрічі Михайло Валентинович пообіцяв, що зміни на краще обов’язково будуть, але не все відразу. Після чого присутні ще раз обмінялися щирими словами вдячності.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь